Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Πρόταση για διαπραγμάτευση

Αφού λοιπόν δεν προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ τίποτα σχετικά με το πως θα μπορούσε να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση από εδώ και πέρα, ας το κάνω εγώ. Μπορεί να πω αρλούμπες, αλλά τουλάχιστον προτείνω κάτι.


Λοιπόν ας πάρουμε τα δεδομένα ένα ένα:

  1. Η Ελλάδα μετά την ψήφιση των μέτρων θα πρέπει να εισπράξει 31,5 δις
  2. Στην Ελλάδα όφείλεται μια δόση που έπρεπε να πάρει τον Σεπτέμβριο ενώ έχει να πάρει άλλη μια τον Δεκέμβριο. Σύνολο αν δεν κάνω λάθος περίπου 14 δις
  3. Η Ελλάδα έχει να καλυψει στις 16 Νοεμβρίου ομόλογο αξίας 5 δις
  4. Η Ελλάδα χρειάζεται ανακεφαλαιοπήση των τραπεζών της με κόστος περίπου 25 δις
  5. Η Ελλάδα χρειάζεται επιμύκηνση 2 ετών με κόστος περίπου 32 δις.
Η υλοποίηση των παραπάνω σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρεωθεί άλλα 31,5 δις δανεισμού με ότι αυτό σημαίνει, και οι Ευρωπαιοι πολίτες θα πρέπει να χρεωθούν επιπλέον 32 δις που είναι το κόστος της επιμύκηνσης. Φυσικά χρήματα για να πέσουν απευθείας στην αγορα δεν περισσεύουν.

Η πρόταση τώρα:
  1. Με τα 31,5 δις που είναι η δόση να καλυφθεί το κόστος της επιμύκηνσης.
  2. Με τα 14 δις να καλύψει το ομόλογο που λήγει και λοιπές υποχρεώσεις
  3. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τις Ισπανικές τράπεζες. Με χρήματα δηλάδη που δεν θα προστεθούν στο δημόσιο χρέος.
Με τον τρόπο αυτό το Ελληνικό δημόσιο θα γλυτώσει 31,5 δις χρέος. Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα χρειάζεται να εξηγήσουν στους πολίτες τους γιατί πέρα από την δόση των 31,5 δις, θα πρέπει να δώσουν άλλα τόσα για την επιμύκηνση. Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο και καλύπτονται και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις.

Λοιπόν τι λέτε;

TazManiac

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου