Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Όταν το success τρέχει από τα μπατζάκια... (Part 1)

Ένας χρόνος πέρασε από τις εκλογές του 2012. Ένας χρόνος από την συγκρότηση της τρικομματικής που ανέλαβε να σώσει την Ελλάδα που βούλιαζε στον βούρκο της χρεοκοπίας και να την τραβήξει στον ήλιο των αγορών. Και φυσικά, για να μην ξεχνιόμαστε, ένας χρόνος από την προεκλογική εξαγγελία των 18 σημείων του σημερινού πρωθυπουργού, που ήταν must για την χώρα.

Τώρα ας κάνουμε το εξής case study: Ας θεωρήσουμε ότι η Ελλάδα είναι μια Α.Ε. και Δ.Σ. η
κυβέρνηση με πρόεδρο τον Σαμαρά. Εμείς είμαστε οι μέτοχοι με δικαίωμα ψήφου.

Το Δ.Σ. λοιπόν στην αρχή της θητείας του έκανε κάποιες εξαγγελίες και έβαλε κάποιους στόχους. Τώρα ένα χρόνο μέτα ήρθε η ώρα του απολογισμού. Να δούμε τι πέτυχε και τι όχι. Ο πρόεδρος της Ελλάς Α.Ε. μίλησε για success story. Είναι έτσι; Για να δούμε:



Δημοσιονομικά 
  • Το δημόσιο χρέος ήταν τον Μάρτιο του 2013 στα 309 δις. Τον Μάρτιο του 2012 μετά το PSI ήταν στα 280 δις . 
  • Τον Μάρτιο του 2010 όταν και μπήκαμε στα μνημόνια του ΓΑΠ για να σωθούμε το χρέος ήταν με βάση το επίσημο Δελτίο Δημοσίου Χρέους που ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών στα 310,3 δις.
  • Τα δάνεια που έχει πάρει η χώρα από ΕΕ - ΔΝΤ ανέρχονται περίπου στα 205 δις.
Με άλλα λόγια έχουμε πάρει σε δάνεια τα 2/3 του χρέους και το μόνο που καταφέραμε σε 3 χρόνια είνα να μειωθεί το χρέος 1 δίς. Και φυσικά για βιωσιμότητα του χρέους ούτε λόγος... Και δεν έχω γράψει για το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων, ούτε των μικροομολογιούχων που μάλλον είναι χειρότερο από αυτό των καταθέσεων...    

Ανεργία

Η επίσημη ανεργία τον Μάρτιο του 2012 είναι 22,2% . Τον Μάρτιο του 2013 26,8% . Για την ανεργία όμως θα πρέπει να γίνουν μερικές διευκρινίσεις, γιατί όταν ακούω αυτά τα ποσοστά, το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι με δουλεύουν.

Σας παραθέτω λοιπόν μερικές κατηγορίες ανθρώπων που δεν λογίζονται ως άνεργοι και φυσικά δεν προσμετρόνται στο επίσημο 26,8%:

  • Παντώς είδους άνεργοι μηχανικοί που είναι γραμμένοι στο ΤΕΕ και πληρώνουν ΤΣΜΕΔΕ. Όλοι αυτοί είναι αναγκασμένοι να διατηρούν βιβλία στην εφορία, να πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος, και φυσικά τα πολύ υψηλα ασφάλιστρα του ταμείου τους ανεξάρτητα αν έχουν εισόδημα ή όχι μετά τον θάνατο της οικοδομής. Για να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα υπάρχει ολόκληρη διαδικασία, που μετά το πέρας της τους αφαιρείται η άδεια. Είναι δηλαδή σαν να μην σπούδασαν ποτέ. 
  • Μετανάστες. Χιλιάδες κόσμου, κατα κύριο λόγο υψηλής μόρφωσης και εξειδίκευσης έχουν φύγει κυρίως για Γερμανία. Με άλλα λόγια η Μερκελ κάνει αυτό που ήθελε να κάνει ο Σημίτης με τους Αλβανούς. Μειώνει το κόστος εργασίας στην χώρα της εισάγωντας φθηνότερο εργατικό δυναμικό από το γερμανικό. Μόνο που η Μέρκελ παίρνει την αφρόκρεμα και ο Σημίτης το κατακάθι, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Το θέμα είναι ότι όλοι όσοι έφυγαν είτε ήταν άνεργοι είτε εν δυνάμη άνεργοι. Άρα στο ποσοστό θα πρέπει να προστεθούν και αυτοι.
  • Εργαζόμενοι που έχουν να πληρωθουν πολλούς μήνες από τους εργοδότες τους. Ίσως είναι οι πιο εγκλωβισμένοι απ' όλους. Δεν ξέρουν πως να αντιδράσουν, φοβούνται μη χάσουν την δουλειά τους και τα λεφτά τους, και φυσικά δεν έχουν προστασία από πουθενά. Πρόσφατο παράδειγμα οι απολυμένοι από σουπερ μαρκετ στην Κατερίνη. Αυτοί δηλαδή λογίζονται ως εργαζόμενοι; Και όμως ναι...
  • Εργασία μέσω ΟΑΕΔ για 4 μήνες με 400 ευρώ. Φυσικά και λογίζονται ως εργαζόμενοι και θα πανηγυρίσουμε που θα πέσει καμιά μονάδα το ποσοστό ανεργίας...
Αν τα παραπάνω τα προσθέσουμε ως ωφείλουμε στην επίσημη ανεργία το ποσοστό θα φτάσει ψηλά..Πολύ ψηλά... 
     
Προς αποφυγή σεντονιού το case study του success story  για υγεία - παιδεία - αποκρατικοποιησεις και φυσικά συμπεράσματα για την πορεία του ΔΣ της Ελλάς Α.Ε., έχοντας πάντα υπόψη τις εξαγγελίες του ένα χρόνο πριν, που στην ουσία αποτελούν και τον λόγο για τον οποίο οι μέτοχοι το εξέλεξαν θα συνεχιστεί λειαν συντόμως.

TazManiac





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου