Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Βλαστοκύτταρα - Μύθοι και αλήθειες

Είναι γεγονός ότι η τηλεόραση σήμερα είναι μια απέραντη χωματερή. Τηλεσκουπίδια παντού. Κουτσομπολίστικες εκπομπές, τούρκικες σαπουνόπερες, realities, ειδήσεις με τους κλέφτες να κατηγορούν τους ψεύτες και τούμπαλιν κτλ... Και φυσικά όλοι εμείς ναρκωμένοι και αποβλακωμένοι να συντηρούμε την όλη κατάσταση σε μια προσπάθεια να αδειάσουμε το μυαλό μας από τα προβλήματα, ξεχνώντας όμως ότι άλλο πράγμα το πρόβλημα και άλλο ο προβληματισμός.

Ευτυχώς ακόμα και μέσα στις χωματερές μπορείς να βρεις διαμάντια. Ένα τέτοιο διαμάντι είναι και τα ντοκιμαντέρ του "Εξάντα".

Τον Μάιο που μας πέρασε λοιπόν είχα δει το
ντοκιμαντέρ που αφορούσε τα βλαστοκύτταρα.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή με το ημιμαθές μυαλό μου, και ακούγοντας και άλλους ημιμαθείς νέους γονείς που είχαν πληρώσει ένα τσουβάλι λεφτά για να κρατήσουν τα βλαστοκύτταρα του παιδιού τους σε μια κατάψυξη σε κάποια κλινική-αποθήκη, είχα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό ήταν και το σωστό. Ότι δηλαδή θα έπρεπε μέχρι να γίνω μπαμπάς να βρω το τσουβάλι με τα λεφτά για να έχω βλαστοκύτταρα καβάτζα. Χωρίς όμως να ξέρω λεπτομέρειες σχετικά με αυτά.

Και τότε ήρθε ο Εξάντας. Και σώριασε με μιας τις γυάλινες απόψεις μου σχετικά με το θέμα. Ευτυχώς πριν χρειαστεί να μαζέψω το τσουβάλι με τα λεφτά...

Τα βλαστοκύτταρα μπορούν όντως να κάνουν θαύματα. Αλλά δυστυχώς και αυτό το θαύμα έχει γίνει επιχείρηση και μάλιστα πολύ επικερδής. Και φυσικά που αλλού θα μπορούσε να ανθίσει ένα τέτοιο εμπόριο αν όχι στην Ελλάδα; Σύμφωνα λοιπόν με τον "Εξάντα":

Στην Ελλάδα λειτουργούν οι περισσότερες ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε αναλογία πληθυσμού παγκοσμίως και οι περισσότερες σε απόλυτο αριθμό στην Ευρώπη. «Περίπου 15 με 20», λέει ο κ. Αντώνης Δημόπουλος από το υπουργείο Υγείας ο οποίος παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους καθώς «αυτή τη στιγμή ουσιαστικά λειτουργούν εν κενώ και χωρίς καθορισμένο νομικό πλαίσιο».

Δηλαδή δίνουμε πολλές χιλιάδες ευρώ, σε μια εταιρία που λειτουργεί χωρίς κάποιο νομικό πλαίσιο, και χωρίς κάποιον έλεγχο, για να φυλάξει βλαστοκύτταρα...

Και ας πούμε ότι η εταιρία είναι αξιόπιστη, και ότι όντως φυλάει τα βλαστοκύτταρα, αν χτύπα ξύλο η οικογένεια τα χρειαστεί, θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει;

Δεν ξέρουμε είναι η απάντηση... Αν αρρωστήσει το παιδί από το οποίο πάρθηκαν και χρειαστεί βλαστοκύτταρα δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει γιατί και αυτά θα κουβάλαν την γενετική ανωμαλία η οποία είναι υπεύθυνη για την αρρώστια. Άρα θα πρέπει να ψάξει σε δημόσια τράπεζα. Αν τα χρειαστεί κάποιο μέλος της οικογένειας; Δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει συμβατότητα και άρα πάλι θα πρέπει να ψάξει σε δημόσια τράπεζα. Στη δημόσια τράπεζα την οποία απέρριψαν εξαρχής αποφασίζοντας να δράσουν ατομικά και να δώσουν τα βλαστοκύτταρα σε ιδιώτες.

Δείτε το ντοκιμαντέρ, και είμαι σίγουρος ότι μετά θα βλέπετε με εντελώς άλλο μάτι τα διαφημιστικά φυλλάδια στις αίθουσες αναμονής των γυναικολόγων...

Κάντε κλικ εδώ για να το δείτε

TazManiac

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου